Skip to content

De oorsprong Pencak Silat - Setia Hati

De introductie van Pencak Silat in Nederland vond begin jaren zestig plaats. Pencak vond vooral via de oud KNIL-strijders vanuit Indonesië zijn weg naar Nederland. Na deze periode zien we dat de Pencak Silat steeds meer bekendheid krijgt binnen Nederland en Europa.

De oorsprong van onze Pencak Silat stijl ligt bij Guru Tua (Paatje) F.G. Drijsen, directe leerling van Ki Ngabehi Surodiwirjo. Hij is de grondlegger van de Setia Hati stijl (zie de geschiedenis en ontstaan van de Pencak Silat stijl Setia Hati).

In 1973 kreeg onze Guru (L.H.H.) Kneefel de eerste Pencak Silat lessen van Guru Drijsen te Arnhem. Hij hechte veel waarde aan de Indonesische oorsprong en kwam in 1973 naast paatje

F.G. Drijssen in contact met Guru Besar Phefferkorn (Pencak Silat-Setia Hati). Naast les in Shaolin Kempo kreeg Guru Kneefel van paatje F.G. Drijssen les in Pencak Silat en in 1980 behaalde Guru Kneefel zijn Kepalah Pelatih.

Black Dragon Dieren
In 1976 startte Guru Kneefel zijn eigen kemposchool: ‘Black Dragon Dieren’ en sloeg met hiermee zijn eigen weg in. Guru Kneefel heeft de stijlen van de grondleggers van Shaolin Kempo in Nederland en de Pencak Silat-Setia Hati van paatje Drijssen (Guru Tua) en paatje Phefferkorn (Guru Besar) gecombineerd tot de stijl die sinds 1976 kenmerkend is voor Black Dragon Silat – Shaolin Kempo Silat.

Guru Kneefel schonk veel aandacht aan stijltrainingen waardoor hij Shaolin Kempo silat stijl-technisch naar een hoger niveau heeft gebracht. Door de toevoeging van de Pencak Silat technieken. Niet veel later, in 1987, starte Guru Kneefel ook met lesgeven in Pencak Silat – Setia Hati.

Na een korte stop heeft Guru Kneefel de Pencak Silat lessen weer opgepakt. In 2019 besloot hij om samen met Calon Pelatih (E.H.B.) Tankink – protegé van Guru Kneefel – de traditionele Pencak Silat trainingen voort te zetten. Helaas was dat van korte duur, omdat Guru Kneefel op 2 april 2021, naar een kort ziekte bed plotseling overleed.

De traditie van onze effectieve krijgskunsten, de stijl, technische kennis tot op detail, uithoudingsvermogen, kracht en bijhorende spiritualiteit zal dan ook worden voortgezet door zijn directe leerling Calon Pelatih Tankink om deze kennis over te dragen aan nieuwe generaties.

NPSF en Anoman
Calon Pelatih Tankink is vanaf de zomer van 2021 een samenwerkingsovereenkomst aangegaan met de Nederlandse Pencak Silat Federatie en de stijlleider van Setia Hati Anoman Nederland. Zodat het nalatenschap van bovengenoemde leraren niet verloren gaat, maar blijft voortbestaan.

Copyright 2024

Webdesign: Studio Wezendonk
Oorsprong Pencak Silat – Setia Hati